Вонюче какао і переварена капуста: Як Клопотенко у Дніпрі пропонував міняти смаки батьків через гру

Відомий кухар Євген Клопотенко заявив, що система шкільного харчування в Україні тільки розхиталася

Журналіст регіональної редакції Depo.Дніпро
Вонюче какао і переварена капуста: Як Кл…

Відомий кухар Євген Клопотенко під час форуму "Реформа шкільного харчування" у Дніпрі заявив, що ставить собі за мету поєднати аутентичні українські страви із повсякденними і світовими. Але цей процес, на його думку, тільки зрушив з місця.

"Я пропоную те, що вважаю найкращим, але на місцях є люди, в яких досвіду стільки років, як у мене життя. Тому нав'язувати своє меню у повному обсязі було б некоректним, – зазначив він. – Але показувати напрямок, куди треба прийти за думкою сучасних кухарів, сучасної гастрономії –  то так. Головне – розхитати систему. Я почав це робити ще чотири роки тому, але вона лише зараз так розхиталася, що можна сказати – реформа пішла", передає Depo.Дніпро.

При цьому він зазначив, що хибною є думка, ніби діти консервативні і не сприймуть нововведення. Клопотенко вважає, що це батьки консервативні, а в дітей смаки тільки формуються. Якщо дітям буде цікаво – вони будуть їсти, якщо не буде цікаво – не будуть їсти.

"Якщо ми даємо їм просто какао з плівкою, вони не будуть його пити. І в них сформується звичка ніколи не пити то вонюче какао. А якщо ти їм показуєш, що ти зараз куштуєш чай з молоком і спеціями, індійський ароматний чай масала, то у дитини формується прекрасний досвід пити цей чай, – зазначив Клопотенко. – Те саме мінестроне. Якщо ми кажемо дитині – зараз ми дамо тобі овочевий суп з перевареною капустою, він ніколи не буде їсти через ту капусту. Але якщо ми запропонуємо італійський мінестроне – той самий суп, але з більш свіжими овочами і додаванням куркум, діти будуть у захваті". 

Клопотенко впевнений, що навіть у шкільному харчуванні все має бути грою.

"Головне, щоб це було цікаве, щоб це було гра. І змінити мислення і смаки батьків-консерваторів можна лише через гру. Я коли щось готую, завжди додаю якийсь незвичний елемент – наприклад цедру апельсину у борщ. То вже інша страва, і в усіх виникає зацікавленість", – сказав Клопотенко.

Нагадаємо, у Дніпрі під час візиту Зеленської та Шмигаля кухарі приготували 600 порцій нового шкільного меню.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme