Зміна клімату і солодке: Коли людство залишиться без кави і шоколаду
Зміна клімату перестає бути виключно страшилкою екологів. Адже вже за кілька десятків років людство може залишитися без кави, чаю і шоколаду
- Головна
-
20 жовтня 2017 18:35
У світі свого роду кавовий бум. Якщо раніше фермери балували кавоманів стандартним асортиментом "арабіка-робуста", лише минулого літа на ринок вийшло 46 нових сортів кави.
Здавалося б, статус кво у кавовому світі всіх задовольняв і, обираючи у кав'ярні серед коробок з наклейками "Пуерто-Ріко", "Гватемала" і "Нікарагуа", ми сходилися на думці, що асортимент доволі широкий. І лише кілька років тому почали говорити, що майже всі сорти арабіки вивели з садженців, які росли у гірських районах Ефіопії, а їхні властивості відрізняються дуже мало.
Плантаторів мотивує зовсім не бажання догодити гурманам. Просто "класичні" сорти можуть не витримати випробування глобальним потеплінням. З підвищенням температури кількість земель, придатних до вирощування кавових дерев, скорочується. І річ не тільки у теплі. Зараз збільшується кількість опадів, натомість сухих сонячних днів, необхідних для дозрівання зерен, стає менше. Також значно зростають популяції деяких шкідників і поширюються хвороби.
Зокрема, у 2011-му грянула епідемія "листової іржі", яка прорідила кавові плантації у Центральній Америці. Близько 1.7 млн людей втратили роботу. Лише у Сальвадорі кількість кавових дерев скоротилося вдвічі.
"Майбутнє гарної кави під загрозою", - цитуюють західні ЗМІ агронома Бенуа Бертранда з французької дослідницької групи CIRAD.
І от, саме у гібридах, стійких до спеки і дощу, агрономи вбачають свій порятунок. Найпопулярніший наразі – гібрид під назвою F1, підвид якого Centroamericano намагаються вирощувати у великих обсягах.
Фермери-експериментатори вже отримали перші дивіденди. Зокрема, як елітний напій F1 потрапив у меню Starbucks, а в кавовому чемпіонаті Нікорагуа саме цей новаторський сорт отримав максимальну кількість балів.
Позиціонується новий сорт як майже незнищений: мовляв, і до клімату стійкий, і до хвороб. Одна біда – примхливий. Тож аби досягнути попередніх результатів з новими сортами, вкладати у справу треба більш ніж вдвічі більше грошей. З цього приводу експерти б'ють на сполох. Адже кавовий бізнес наразі в руках переважно дрібних фермерів, які на подібні витрати можуть не піти.
ВРЯТУВАТИ БДЖОЛУ
Ще одна небезпека для кавових зерен - зниження поголів'я бджіл, які опиляють дерева. Тут екологи пропонують кілька варіантів рішення. По-перше, зробити ставку на сорти, які можуть рости у затінку. І відповідно, біля яких зможуть літати бджоли.
По-друге, можна завезти теплостійких бджіл з Африки. Втім, попередні експерименти із завезення комах у Бразилію дали лякаючі результати. Серед чужих пенатів комахи почали поводитися вкрай агресивно і складати загрозу для місцевої фауни.
ЧАЙ: МАЛО І НЕСМАЧНО
І при цьому відсутність ранкової кави чи у кілька разів завищена ціна за напій – не єдина можлива зміна у нашому раціоні. Зокрема, аналітики проекту Чай-2030 прогнозують, що за кількість чайних плантацій у Східній Африці може скоротитися більш ніж на половину.
Занепокоєні і китайські фермери. Сезон мусонів на плантаціях став тривалішим, крім того, зливи стали значно сильнішими. Це пришвидшує ріст рослин, а от хімічним процесам у чайних листах навпаки заважає. Зокрема, вдвічі знижується вміст таких речовин як катехін і метилксантин, які відповідають за смак, аромат і антиоксидантні властивості напою.
Втім, у гірських районах – Непалі та провінції Юньнань – умови все ще залишаються оптимальними. При цьому, аби продовжувати насолоджуватися смаком улюбленого напою, споживач має навчитися орієнтуватися у чайних етикетках і купувати продукт з "підходящих" регіонів.
КАКАО: СХОВАТИСЯ ВІД ПОСУХИ
Проблеми з врожаями какао відчуваються останні кілька років. Наприклад, посуха у Індонезії у 2015-му призвела до масового псування насіння і засихання молодих дерев.
Згідно зі статистикою і прогнозами, за врожаї варто похвилюватися плантаторам у Кот Д'Івуарі і Ганні, які є одними з найпотужніших постачальників какао у світі. Особливо великі загрози для Ганни, де знайти затінок – велике везіння.
А отже, у 2050, коли температура підвищиться на 2 градуси, какао, а значить, і шоколад, можуть виявитися дефіцитними товарами.
Як і з кавою, проблема передусім у тому, що аграрії працюють здебільшого з кількома сортами рослини, виведеними селекціонерами у 40-х роках. І ці сорти до нових екологічних умов нестійкі.
До того ж, серед молодих поколінь аграріїв какао втрачає популярність.
Рішення– ті самі гібриди.
Так, Доктор Філліпс-Мора представив перший гібрид, стійкий до спеки і інфекцій. Після 11-річного випробування експерти стверджують, що сорт справді готовий замінити собою примхливу класику.
Одна з компаній Сан-Франциско вже випустила шоколад із новітнього сорту какао і, в цілому, продукт отримав схвальні відгуки.
Щоправда, скептики нагадують про те, що сорт не протестували як слід у Африці та Азії і його "імунітет" проти інфекцій дещо перебільшений. Заохочують не фокусуватися на одному сорті, а продовжувати селекційні експерименти.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 18:40В Ірпені активісти заклеїли місто листівками з вимогою притягнути Пікулика до відповідальності, - ЗМІ ФОТО
- 18:34Віце-прем’єр Олександр Кубраков розповів про роботи із захисту енергетики України
- 18:11У Конотопі на честь письменника Дмитра Капранова назвали одну з вулиць
- 17:4842 тисячі киян-"чорнобильців" отримають матеріальну допомогу від Києва, - Кличко
- 16:38 Через загрозу удару рашистів у Києві евакуюють дві лікарні
- 15:43 Зброя буде в Україні до кінця тижня: обіцяє Байден
- 15:35ГУР знищило російський гелікоптер Ка-32 на аеродромі в Москві
- 14:38Розвиток штучного інтелекту: перегони Apple та Microsoft у розробках PROMO
- 14:24На кордоні з Польщею спіймали двох "плавців", які поверталися в Україну
- 14:15В ОП заявили, що українці за кордоном не зможуть оформити документи дистанційно
- 13:25За міністра агрополітики внесли заставу, він вийшов з-під варти
- 12:33Голову ДОТ Жумаділова звинувачують у провалі харчування військових: "Чи може успішно воювати голодна армія?"
- 11:37На телеканалі "Ми-Україна+" стартує прямоефірний ранковий проєкт "Прокидайся!"
- 11:08 Армія росії скинула КАБ на передмістя Харкова: Постраждало двоє дітей
- 10:50На півдня України вночі знищено два російських БпЛА
- 10:46Українська красуня-дзюдоїстка виграла фінал чемпіонату Європи
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО
- 10:22Шукали всю ніч: На Чернігівщині повернули додому зниклих брата й сестру
- 10:01СБУ схопила двох російських шпигунів, причетних до авіаударів по Харківській області ФОТО